Stress ontstaat door activatie of triggering van onze overlevingsenergie. Deze energie hebben we nodig om te vechten of vluchten, als er gevaar dreigt. In sport is er geen direct gevaar. Je wil je wel actief en alert zijn om optimaal te presteren, maar niet ongecontroleerd moeten ‘overleven’. 

‘Overleven’ zorgt voor allerlei fysiologische processen in je lichaam. Je hartslag en ademhaling gaat omhoog, je lichaam verkrampt en krimpt wat in elkaar. Zo werken je inwendige organen minder goed en functioneren je spieren minder soepel, waardoor er een grotere kans bestaat op blessures of het niet goed herstellen daarvan. Wanneer er sprake is van langdurige stress is de balans tussen presteren en ontspannen verstoort. Zo raak je eerder overtraind of burnout.

 

Mentale activatie

Activatie of triggering beïnvloed in eerste instantie onze interne gevoelens en daarmee ons denken en gedrag. Wanneer iets in onze omgeving ons activeert, zoals bijvoorbeeld een woord wat iemand gebruikt of een gebaar wat iemand maakt, dan voelen we ons niet fijn. Zo kan een schreeuw of gezichtsuitdrukking ons makkelijker uit onze concentratie halen.

Stel je maar eens voor dat iemand heel boos naar je kijkt, z’n vinger opsteekt of voor je gevoel, veel te hard roept. Als reactie kan je ook heel boos worden, negatief gaan denken over de ander en lang door blijven piekeren over de situatie.

Of je gaat twijfelen aan jezelf met gedachten als: ‘Ik doe het zeker weer niet goed’, ‘Het is ook nooit goed’, Ik leer het nooit’, ‘Ik kan er beter mee stoppen en iets anders gaan doen’ etc. 

Door al het gepieker, allemaal vervelende gedachten en gevoelens, slaap je minder goed en raak je oververmoeid.

Wat begint met mentale activatie kan zomaar leiden tot een negatieve spiraal van gedachten, gevoelens en ongewenst gedrag. Daar zit je als ‘Sporter op weg naar de Top’ vast niet op te wachten.

Wil jij weten hoe je mentale activatie kunt voorkomen?
Meer 'in Flow' kan functioneren en presteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *