Ben jij die Sporter op weg naar de Top? Dan wil je vast ook graag weten wie ik ben.

Mijn achtergrond

 

Geboren op een woonboot in Amsterdam ben ik letterlijk opgegroeid op en rond het water. Vanaf dat ik me kan herinneren droeg ik een zwemvest of een tuigje met een touw,  totdat ik goed genoeg kon zwemmen. En altijd waren er bootjes of waterspelletjes te doen en in de winter speelden we op het ijs naast onze boot. 

 

Later verhuisde ik met mijn ouders, grote broer en 2 jongere zusjes naar Zeeland, waar ik leerde zeilen op het Veerse meer. Eigenlijk was ik lange tijd een ‘scheitert’ om ‘zelf te gaan sturen’. Mijn grote broer ‘hielp’ me er, op zijn manier doorheen, door opeens over boord te springen, zodat ik het het wel alleen moest doen. 

‘ 

Zo ging het soms ook helemaal ‘mis’, wat niet echt hielp om mijn ‘angst’ te overwinnen. Lange tijd dacht ik dat ik het zeilen of zelf sturen nooit zou leren of durven. ”Anderen waren altijd beter dan ik” en wat ik deed was ‘nooit goed genoeg’. Lastige overtuigingen die me heel onzeker maakten en doorsijpelden in vrijwel alles wat ik deed. 

Mijn Sportverhaal

Vanaf mijn 14e ging ik ‘bemannen’ bij m’n grote broer in de 420 klasse. Er waren een paar toppers op onze zeilclub om snel van te leren. Zo deden we na 1 jaar al mee aan het 420 Wereldkampioenschap in Medemblik. Zo gaaf om al die leeftijdgenoten uit andere landen mee te maken.  

Pas vanaf m’n 17e ben ik zelf gaan sturen, in de laser Standaard. Ik had lang genoeg ‘afgekeken’ en was er aan toe om ‘zelf het stuur in handen te nemen’.

Wedstrijdzeilen voor vrouwen was steeds meer in opkomst en als meisjes kregen we flink wat support van een paar enthousiaste oudere dames die zich enorm inzette om het zeilen voor ‘dames’ ook internationaal te promoten.

Na een aantal goede internationale zeilresultaten werd ik op mijn 24ste uitgenodigd om in de 470 klasse te gaan varen. Toendertijd de eerste Olympische klasse voor dames. Zo heb ik van m’n 14e tot 30e wedstrijd gezeild met als uiteindelijke doel de Top te bereiken. 

Deze actieve Sportperiode heeft me veel mooie pieken, maar ook diepe dalen opgeleverd. Daarnaast ook gave reizen naar allerlei uithoeken van de wereld, leuke contacten en mooie resultaten waar ik best trots op ben. 

Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar respect voor jezelf

Mijn twijfel en onzekerheid

En toch tijdens alle mooie kansen die ik kreeg,  kampte ik vaak met gevoelens van onzekerheid en twijfel over mezelf en de doelen die ik mezelf had gesteld. 

Zo had ik regelmatig last van spanning in de vorm van hoofdpijn, buikpijn of andere fysieke klachten. Niet alleen tijdens de zeilwedstrijden, maar ook op school en telkens op momenten wanneer de druk om ‘te moeten presteren’ mij te veel werd. 

Tijdens en ook na mijn sportcarrière werkte ik in de gezondheidszorg. Ik trouwde met een zeiler en samen kregen we een zoon en dochter die, hoe kan het ook anders, ook weer gingen zeilen. Zo werd ik zeiltrainer/coach en kon ook daarin weer mijn gedrevenheid ‘kwijt’.

Burnout

Na 23 jaar werken begon mijn lichaam tegen te sputteren en kwam ik in een burnout terecht. Hoe was dat nou mogelijk voor iemand die actief in het leven stond en actief aan sport deed? 

Ook al was ik me er toen niet van bewust, de gevoelens die ik had waren me niet onbekend. Het enorm moe zijn, somber voelen en niet weten hoe ik verder moest, dat had ik al eerder meegemaakt op school, tijdens mijn studie en toen mijn droom niet uitkwam om naar de Olympische Spelen te gaan.

Topsportmentaliteit, mijn kracht maar ook mijn valkuil

Het combineren van werk en moeder zijn voelde af en toe net als topsport. Heerlijk om de afwisseling te hebben, maar af en toe ook zwaar om ‘alles’ weer goed te willen doen. Zo kwam ik er tijdens een loopbaantraject achter dat mijn topsportmentaliteit, me niet alleen veel heeft opgeleverd, maar ook mijn valkuil is geweest. Als ik de signalen van mijn lichaam eerder serieus had genomen, dan had ik mezelf veel pijn kunnen besparen.

 

Zorgen, begeleiden en coachen loopt als een rode draad door mijn leven,

Mijn ontwikkeling en inzichten 

Alle spanning om te ‘moeten presteren, de twijfel en onzekerheid over mezelf, zowel in sport, werk als privé had achteraf niet zo lang hoeven duren. 

Met goede hulp had ik sneller begrepen waar alle stress en druk vandaan kwam en hoe ik deze belemmerende factor kon oplossen en loslaten.

Uiteraard heeft mijn eigen verhaal, mijn sportcarrière, burnout en persoonlijke ontwikkeling ertoe bijgedragen om mezelf in te zetten als coach voor sporters en sportcoaches. 

Sporters en coach(es) werken samen in een Team. Zo ben ik ervan overtuigd dat wanneer elk individu van het team  ‘lekker in z’n vel zit’ de kans groter is dat het team Optimaal kan Presteren. 

Graag zet ik mijn ervaring in om je te helpen met meer plezier Optimaal te Presteren

MindBodyFlow Coaching

Sinds 2008 zet ik mijn gedrevenheid professioneel in om mensen met stress- en burnout gerelateerde klachten te helpen meer optimaal te functioneren. Lange tijd heb ik professionals in de Gezondheidszorg begeleid, maar mijn hart bleef uitgaan naar de Sporters. Aankomende toppers begeleiden om meer ontspannen te leven en presteren, dat is wat mij nu drijft.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer elke sporter zichzelf beter leert kennen, zowel wat hem of haar drijft als waarin ze terughoudend zijn, ze met meer plezier ook meer ontspanning kunnen presteren. Daarmee helpt de sporter niet alleen zichzelf, maar ook het team waarin men functioneert naar een betere samenwerking en teamprestatie.

‘Testimonials’

Mijn expertise om Sporters te begeleiden naar meer Rust & Flow in Mind & Body

  • Counselor & Coach, Academie voor Psychotherapie, Amsterdam (2007)
  • Loopbaancoaching, Werken met levensverhaal, Academie voor Leven en Werk (2009)
  • PMA Progressive Mental Alignment, Gercertificeerd Coach, PMA Institute (2012)
  • TRE Tension Release Exercises, TRE® Practitioner, level 1+ 2 ( 2012-2016)
  • Shiatsu mat- en stoelmassage, Hands-On-Tao Institute Arnhem (2017-2018)
  • Kennis van de Polyvagaal Theorie, Een model om de relatie Mind & Body en Stress klachten of blessures beter te begrijpen.

Mijn visie op het leven

‘Vallen en opstaan hoort bij het leven’. Door ook fouten te mogen maken leer je sneller en bereik je eerder je doel.

Pieken en dalen horen bij het leven’. Door ook dieptepunten mee te maken geniet je meer van alle hoogtepunten.