Iedere sporter wil het liefst vrij van lichamelijke, emotionele en mentale klachten leven

Prestatiedruk

In elke sportomgeving komen piekmomenten voor waar doelen gehaald moeten worden. Prestatiedruk komt altijd uit jezelf op basis van interne doelen en externe verwachtingen vanuit je omgeving. De ene persoon kan beter met prestatiedruk omgaan dan een ander. 

Het ‘moeten’ presteren zowel op piekmomenten in Sport als ook op andere momenten in je leven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dat gevoel heeft ergens z’n oorsprong en wordt door veel sporters wel herkent.

Gezonde prestatiedruk is prima en zorgt er voor dat je als Sporter goed kunt focussen op je taak. Maar als je voelt dat de druk om te moeten presteren je te veel wordt kun je er even verder naar kijken, zodat de ‘overload’ verdwijnt. Dit helpt jou om meer optimaal, ‘in Flow’ te presteren. 

Aandacht voor emoties

Onverwachte emotionele gebeurtenissen maken we allemaal mee en beïnvloeden altijd voor even ons functioneren.

Zoiets kan jou het plezier in je sport totaal ontnemen of ervoor zorgen dat je juist nog harder wil trainen. Je sport en/of het samenzijn met teamgenoten kan een fijne afleiding zijn, maar vergeet niet genoeg rust en tijd te nemen voor jezelf. Wees vooral eerlijk naar jezelf. Voel je lichaam en je weet echt wel of je genoeg energie hebt om op een gezonde manier met je sport bezig te zijn. 

Zodra je gevoel, om welke reden dan ook lastig is voor jou, kun je er even verder naar kijken. Zoek eerder hulp dan je normaal zou doen, zodat jij je sport weer vlot, met genoeg energie en plezier kunt oppakken.

PMA Coaching voor Sporter

PMA staat voor Progressive Mental Alignment. Kort gezegd, het op één lijn krijgen van gevoel en verstand. PMA coaching helpt jou als sporter om meer inzicht te krijgen in jezelf en anderen. Waarom doe ik wat ik doe? Waarom denk ik wat ik denk? Wat en Waar voel ik iets in m’n lijf? Op welke Momenten heb ik er het meeste last van?

Tijdens PMA coaching gaan we op zoek naar triggers in het heden die te maken hebben met jouw verleden.Zintuigelijke waarnemingen (triggers) zoals woorden, geluiden, bewegingen,  gezichtsuitdrukkingen, een oogopslag, kleuren of vormen die je uit je concentratie kunnen halen. 

Wanneer je de overeenkomsten tussen het heden en verleden bewust wordt, verdwijnt de lading vanzelf. Als je alleen al begrijpt waar het vandaan komt, heb je minder last van spanning of druk op jouw piekmomenten. 

Oplossen van triggers helpt om optimaal te functioneren en presteren