Ons verleden ligt van jongs af aan opgeslagen in ons brein. Alles wat we al vanaf vóór onze geboorte hebben meegemaakt ligt netjes gecodeerd opgeslagen. 

Alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen (tastzin) wordt opgeslagen. Fijne en ook vervelende herinneringen worden in de vorm van zintuigelijke waarnemingen allemaal bewaard in specifieke gebieden in ons brein. 

De opslag van zintuigelijke gegevens (Clusters) gaat helemaal vanzelf en bijna altijd goed. Tot een moment dat wij als mens de controle verliezen. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, het verlies van een dierbare of bijvoorbeeld het moment van onze geboorte. 

Tijdens een traumatische gebeurtenis, ontstaat er een technisch defect in ons brein. Zintuigelijke gegevens worden dan niet helemaal goed verwerkt en dus verkeerd opslagen in zogenaamde als Bad Clusters. 

Zonder dat wij er bewust van zijn blijven deze ‘stoorzenders’ opgeslagen en verborgen in ons onderbewustzijn. Dit heeft een negatief effect op hoe wij als mens functioneren. Juist op de meest onverwachtse momenten in ons leven wordt zo’n verborgen stoorzender actief. 

Triggers

Op een later moment in ons leven raken we zomaar opeens getriggerd. Dit gebeurt wanneer een combinatie van zintuigelijke prikkels met eerder opgeslagen Bad Cluster gegevens, tegelijk geactiveerd worden. Dat kan iets simpels zijn zoals een kleur, een geur, een geluid, een smaak, een schittering etc. Maar ook een gebaar of beweging die iemand maakt, een harde stem, een gezichtsuitdrukking, bepaalde woorden die iemand gebruikt of een ander soort prikkel.

Zo’n Bad Cluster activering beïnvloedt onze fysiologie met sterke negatieve gevoelens die geen enkele basis hebben met de werkelijkheid van dat moment. Zo zijn ons denken en voelen in strijd zijn met elkaar en reageren we vaak veel impulsiever dan de bedoeling is, op basis van simpele triggers uit ons verleden.

Uit balans <> In balans

Zo’n innerlijk conflict van denken en voelen zorgt ervoor dat we niet meer goed functioneren. Zo ontwikkelen we allemaal overtuigingen en gedragspatronen die ons beperken in wie of wat we graag willen zijn. We gaan twijfelen aan onszelf, worden angstig, onzeker of raken gefrustreerd. 

Dit kan zover gaan dat ons eigen denken ons lichaam ziek maakt. Zo verliezen we veel energie, raken gestresst of burn-out of krijgen te maken met allerlei vage lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, spier- of bindweefselpijn etc. Allemaal klachten die chronisch niet zomaar vanzelf over gaan.

PMA Coaching helpt om de lichamelijk en emotionele balans terug te vinden door triggers op te sporen die je uit balans brengen. Eenmaal zichtbaar voor het bewustzijn verdwijnt de fysiologische lading vanzelf, zodat je er geen last meer van hebt.

Sporters die door MindBodyFlow zijn gecoacht:

  • Ervaren meer Energie om gewoon te doen waar ze goed in zijn
  • Krijgen meer inzicht in zichzelf en hun teamgenoten
  • Ervaren meer innerlijke rust en vrijheid om gewoon zichzelf te kunnen zijn
  • Communiceren makkelijker omdat ze durven te luisteren naar hun gevoel
  • Hebben minder last van blessures of andere stress gerelateerde klachten
  • Voelen zich een stuk zekerder wanneer hun fysieke, mentale èn emotionele kracht in balans komt.
  • Zijn meer ontspannen, waardoor ze ‘in Flow’ functioneren, dus meer optimaal presteren 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *