Wil jij het beste uit jezelf halen en optimaal leren presteren in jouw sport?

Als ‘Sporter op weg naar de Top’ heb jij de kwaliteit om je prestatieniveau steeds hoger te leggen. Zo kan je steeds hogere doelen stellen en resultaten behalen. Telkens weer ben jij in staat de grenzen op te zoeken van jouw fysieke en ook mentale kunnen. Soms zitten je eronder en soms eroverheen. Voor jou als sporter is het belangrijk om precies aan te voelen hoe ver je kunt gaan, zonder jezelf te overbelasten. Optimaal presteren begint met voelen en meer aandacht voor je fysieke- en mentale ‘Zwakte’, eerder dan ‘Sterkte’ zoals vaak wordt gedacht.

Geef aandacht aan fysieke en mentale 'zwakte' om sterker te worden

Fysieke ‘Zwakte’

Pijn is fijn’ was in mijn actieve sportperiode een vaak gebruikte maar ‘domme’ uitspraak. Als je geen pijn voelde had je niet goed getraind of was je in een wedstrijd niet tot het uiterste gegaan.

Is het Nu werkelijk veel anders in de wereld van Sport?

Herken jij soms ook dat je jouw lichaam soms als een machine gebruikt en de signalen die er zijn voor het gemak negeert? ‘Kom op nog even volhouden, het eind is in zicht’, zijn gedachten die nu spontaan in me opkomen. Die kleine signaaltjes van pijn en ongemak zijn er wel, maar hoe veel belangrijker is hèt moment

oet er elke dag maximaal gepresteerd worden of mag het vandaag iets minder ten behoeve van het hogere doel? Weet dat een lichaam wat stelselmatig overbelast wordt of te weinig hersteltijd krijgt makkelijk overtraind raakt. Zo ben je meer vatbaar voor ziektes of langdurige blessures en raak je achter op trainingschema’s of mis je wedstrijden. Dan blijven de resultaten zeker uit.

Mentale ‘Zwakte’

Wat lijkt te beginnen met iets fysieks als een blessure leidt vaak over onvrede over resultaten, onzekerheid over eigen kunnen of zelfs twijfel aan je eigen sportcarrière. Daarnaast het ‘werken’ aan je blessure of jezelf moeten inhouden terwijl je er liever vol voor wil gaan. En niet te vergeten al het gepieker, ‘hoe lang gaat dit duren of hoe nu verder’. Dit alles maakt je leven er niet makkelijker op. 

Ook zoiets als miscommunicatie en je niet begrepen voelen door je directe omgeving, wordt door veel sporters met fysieke klachten juist mentaal als zeer belastend ervaren. 

Aandacht voor het mentale aspect van tijdelijke terugval, om welke reden dan ook, is essentieel om als sporter weer ‘op de been’ te komen. Mentale ‘zwakte’ bestaat niet, het zijn de gedachten en gevoelens die te weinig aandacht krijgen.

Aandacht voor gevoelens, gedachten en gedrag staat aan de basis van Mentale en Fysieke kracht

Wat kun je doen als je een neerwaartse spiraal ervaart?

  • Ga in gesprek met mensen in je omgeving die jou steunen. Je familie, trainer of coach of iemand anders die je vertrouwt.
  • Gun jezelf de tijd om te onderzoeken wat de momenten zijn dat je je ‘verzwakt’ voelt.
  • Momenten waar jij gewend bent je ‘sterkte’ in te zetten, wat je veel kracht kost en uiteindelijk leidt tot energieverlies of zelfs burnout.
  • Kortom wanneer ga jij fysiek en mentaal ‘over je eigen grenzen’ heen? 
  • Wees eerlijk naar jezelf, wanneer is jouw grens bereikt?

Hulp vragen is geen teken van zwakte maar van respect voor jezelf

  • Kom je er zelf of met je omgeving niet uit en blijf je het gevoel houden dat iets jouw prestaties in de weg staat? 
  • Wil je het beste uit jezelf halen, het plezier in je sport behouden en zonder belemmeringen optimaal presteren? 
  • Mentaal ook sterker worden, zodat je fysiek gewoon kunt doen waar jij zo goed in bent? 
  • Doen waar je dag in dag uit zo hard voor getraind hebt? 
  • Ga op zoek gaan naar gerichte mentale begeleiding, zodat jij de controle over jezelf en je sportcarrière terugkrijgt. 

MindBodyFlow helpt sporters Fysiek en Mentaal weer in balans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *